E-veselība un citi Eee…

Posted

Lai notiek. Irēnas komentārs par EEEE-ismiem :)

Latvijā tiek realizēti 2 mega „e-projekti”: e-pārvalde un e-veselība, kam vismaz Latvijā ir maz kopīga, cik es to spēju saprast. Abas iniciatīvas ir ilgtermiņa programmas, kas sastāv no daudziem savstarpēji saistītiem projektiem, abām ir ilgs realizācijas termiņš un abas iesaista daudzas citas organizācijas, bet jēga tām ir fundamentāli atšķirīga.

E-pārvalde, kā es to saprotu- ir iedzīvotāja aprīkošana jaunu kanālu valsts sniegto pakalpojumu saņemšanai. Šis kanāls ir Internet. Protams, tur nāk klāt vesela virkne darbu un tehnisko aktivitāšu, lai tas tā varētu notikt, bet lielajos rāmjos tas būtiski neietekmē valsts pārvaldes procesu vai pakalpojumus. Ar laiku varbūt, bet neredzu, ka tas uz to praksē iet, vai ka to var realizēt turpinot kā ir iesākts.
E-veselība turpretim ir „veselības industrijas informatizācija”. Mērķi e-veselībai primāri ir vērsti uz ārstniecības procesa uzlabošanu. Paša Procesa!!!! E-veselība mērķē uz to, ka varēs atrisināt vismaz dažas, problēmas, kas pašreiz pastāv veselības aprūpes sistēmā. Pirmkārt, n-tās pacientu kartiņas, kas viņiem ir saviesušās visdažādākajās medicīniskajās iestādēs, klīnikās, slimnīcās, zobārst niecībās utt. Būtu tikai loģiski, ja es kā pacients varētu apmeklēt kādu ārstniecības iestādi un viņi ZINĀTU, vai man ir diabēts, kādas ir manas alerģijas un kādus medikamentus man nedrīkst ievadīt. Bet pašlaik tas tā nav.

E-paraksts….tas nav nekāds eee-isms. Tas ir hostēts PKI risinājums, drošs un uzticams, kas izsniedz autentifikācijas un autorizācijas sertifikātus uz plastikāta kartiņas.