Informācijas (datu) apmaiņas standarti medicīnā

Posted

Realitāte ir šāda. Ja katra no Latvijas 120 slimnīcām, 3000 ģimenes ārstiem, 1000 aptiekām, daudzajām aģentūrām un citām medicīnas iestādēm un organizācijām nevienosies par pilnīgi konkrētu, visiem vienādu…pat piespiedu kārtā lietojamu standartu…tad jēga no gandrīz visas „e-veselības” būs ļoti neliela…Labākajā gadījumā vienā vietā glabāsies daudz nevienam nevajadzīgu datu.

Ir ļaunāk. Medicīniskie dati ir komplicēti, sensitīvi, savstarpēji saistīti un tiem ir liela atbildības slodze. Katra ārstniecības iestāde ir autonoma. Gan attiecībā uz to, kā ārstē, gan to kā uzkrāj datus, gan to kā savelk galus kopā… Viens un tas pats nosaukums var nozīmēt dažādas lietas dažādās medicīnas vai farmaceitiskajās iestādēs.. Pat bail paliek iedomājoties, kas varētu notikt, ja ārsts pieņemtu kļūdainu lēmumu, paļaujoties uz datiem, kuru nozīme ir cita, nekā šis cilvēks ir iedomājies.

Kas notiek citur? Pasaulē tiek runāts vairākiem starptautiski lietotiem datu apmaiņas standartiem attiecībā uz medicīnisko informāciju. Šie standarti ir :

1) HL7. Vēsturiski vissenākais, līdz ar to visplašāk lietotais standarts. Tiek veidots un attīstīts ASV, tomēr pastāv virkne Eiropas valstu, kurās ir HL7 darba grupas. Standarts reizēm tiek uzskatīts par de facto starptautisko datu apmaiņas standartu medicīniskajai informācijai.

2) EN 13606 EHRcom. Jauns un lēni topošs Eiropas kopienas standarts. Sastāv no 5 daļām, kas kopumā salīdzinoši pilnīgi apraksta galvenos aspektus, Elektroniskās veselības kartes informācijas aprites aspektus. Labs, jo līdzīgi kā openEHR, izmanto arhitipa definīciju un stipri ietekmējas arī no HL7.

3) DICOM. De Facto standarts medicīnisko attēlu apritē, lai arī specifikācija pieļauj daudz plašāku tā lietojumu.

4) IHE (gan RID,gan XDS). Industrijas iniciatīvas (tulkojot „Integrēts Veselības aprūpes uzņēmums”) lietot ebXML dokumentu repozitoriju veselības informācijas uzkrāšanai un apmaiņai starp spēlētājiem.

5) OpenEHR. Pārsvarā Austrālijas, bet arī starptautiska, iniciatīva, kas pirmo reizi definēja jēdzienu par medicīniskā dokumenta arhitipu, līdz ar to būtiski paplašina HL7 standarta lietošanas semantiku. Proti, dažādas sistēmas var nosūtīt datus viena otrai, un to jēgu nosaka specificētais arhitips…nav nepieciešami papildus dokumenti vai specifikācijas starp katrām divām iestādēm, lai veiktu jēdzienisku datu apmaiņu.

Uzrakstīšu vairāk par dažiem standartiem nākamajā rakstā.