Kā Lean var noderēt uzņēmumam?

Posted

Šoreiz gan nerunāsim par Lean vēsturi un tā jēdzieniem, bet gan mēģināšu vienkāršiem vārdiem paskaidrot, ko tad lean nozīmē un kā tas var palīdzēt uzņēmumam.

Pirmais, kas ir jāpiemin runājot par lean ir tādi vārdi, kā optimizācija, efektivitāte, zudumi, uzlabošana, standartizēšana… Respektīvi, ar lean palīdzību tiek uzlaboti esošie procesi tā, lai tie darbotos vis efektīvāk izmantojot vis mazāk resursu. To panāk izskaužot visus zudumus, kas vien ir satopami visā ražošanas vai pakalpojumu sniegšanas procesā. Izveidojot procesus tādus, ka tie prasa mazāk darba, mazāk kustību, mazāk darbinieku, mazāk vietas un laika, mazāk izdevumu.

Respektīvi, lean nenodarbojas ar pašu biznesa procesu koriģēšanu, bet gan padara efektīvus jau eksistējošo procesu.

Šī ir tā vieta , kur daudzi uzņēmēji varētu domāt- „Āaa. .. nu skaidrs. Tad man tas nav aktuāli.” Bet mēs sākam : „Pagaidiet! Palasiet tālāk.”

Jā, lean nav glābiņš ja ir radušās uzņēmumā problēmas un ir vajadzīga ātras risinājums, bet lean ir noteikti noderīgs normāli funkcionējošam uzņēmumam, kas vēlas turpināt sekmīgu darbību un attīstītību. Te minēšu dažus iemeslus kāpēc:

1. Ietaupītā nauda. Lai cik labi arī darbotos Jūsu uzņēmums, vai tā būtu ražošana vai pakalpojumu sniegšana, vienmēr atradīsies vieta uzlabojumiem. Pat ja tie ir nelieli, bet sasummējot tos, gala rezultātā tiek iegūta ievērojama summa, ko uzņēmums pašlaik maksājat ne par ko.
Paņemsim kā piemēru elektrību.
Piemēram, uzņēmuma X rēķins par elektrību ir 275 Ls mēnesī. Pateicoties lean speciālistiem tiek konstatēts, ka dažās vietās ir iespējams ieekonomēt (uzlikt kustību sensorus, ieslēgt tikai daļu no apgaismojuma utt…)un panākt, ka nu jau elektrības rēķins ir 260 Ls mēnesī. Respektīvi, katru mēnesi tiek ieekonomēti 15 Ls. Gada laikā tas ir 180 Ls. (sensori atmaksājas jau 2-3 mēnešos.)
Galvenā domā šim piemēram ir tāda, ka šādus nelielus uzlabojumus var atrast vairākus un sasummējot tos kopā panākt ievērojamu naudas summas ekonomiju.

2. Padara darba procesu ātrāku.
Veicot dažādus standartizēšanas pasākumus un „nogriežot lieko” tiek panākts, ka darbs rit vieglāk un ātrāk. Darba vide tiek sakārtots un līdz ar to katrs zina, kur meklēt un nolikt priekšmetus pēc to izmantošanas. Tiek izslēgta liekā komunikācija, meklēšanas laiks un „liekie līkumi”

3. Uzlabo darba mikroklimatu.
Pateicoties kārtībai un standartiem darba vide kļūst patīkamāka, tīrāk, kas savukārt pozitīvi atspoguļojas uz darbinieku pašsajūtu.

Nobeigumā jāpiemin, ka visi šie 3 punkti galu galā noved pie naudas ekonomijas. Pašlaik kompānija šo naudu regulāri „izmet vējā”. Pateicoties lean ir iespējams noteikt šīs zuduma vietas, izdomāt iespējamos risinājumus, tos veiksmīgi ieviests dzīvē un noturēt līmenī. Kā to panākt un lean rīkus apspriedīsim kādā no nākošajiem rakstiem. Pagaidām saku paldies par uzmanību un cerams, ka neliela interese par lean ir radusies.