Lean – pirmie soļi

Posted

Pilnīgi negaidot Lean un Six Sigma ir kļuvuši par atslēgas vārdiem, ko Latvijā tagad lieto visi. Tik pat pēkšņi neviens ar mani vairs nestrīdas, ka uzlabojumi ir iespējami, lai arī vairums nesaprot, kas tas ir un kā strādā.

Ļoti daudzi cilvēki man ir prasījuši – ar ko sākt? Ar 5S, SMED, VSM, Kaizen vai ko citu?

Nu lūk. Ja jūs sāksiet ieviest Lean Latvijā, vidē, kas pilnīgi nav gatava izmaiņām (kā tas ir, manuprāt, 80% Latvijas uzņēmumu), tad nekas nenotiks. Jebkura, pat secīga, darbība apstāsies tās īstenošanas brīdī, vai brīdī, kad no uzņēmuma aizies konsultants. Daudzi, pat labi Lean vai optimizācijas projekti, rezultātā izgāžas, jo to īpašnieks ir konsultants nevis bizness.

Tātad pirmais ar ko sākt – panākt  vismaz 2/3 vadības atbalstu Lean, jeb taupīgai pieejai ražošanai. Ja nav atbalsta – aizmirstam par Lean un atgriežamies pie šī jautājuma pēc gada, kad paliek vēl sliktāk, līdz ar to rodas nepieciešamība kaut ko mainīt. Nākamais – panākt, ka Lean pasūtītājs ir bizness -konkrēts cilvēks, kam ripos galva, ja kaut kas nenotiks.

Nākamais, ko es darītu, lai ieviestu Lean.. lai cik tas izklausītos jocīgi- izdarīt elementārās izmaiņas, kas rada acimredzamas izmaiņas. Kad izmaņas ir izdarītas, neviens pat nespēj iedomāties, ka varēja būt savādāk. Izmaiņas parasti nemaksā neko vairāk kā mainīt lietu vai procesu secību, mainīt lietu vai procesu pieejamību. Bet rezultātā, pat, ja to neizmēra naudā tajā brīdī, visi iesaistītie skaidri saprot, ka ir notikusi izmaiņa pozitīvā virzienā.

Tikai pēc tam jau var ķerties klāt pie VSM un pārējām lietām. Kaut gan es mazliet mānos – VSM es zīmēju pašā sākumā. Tā ir mana karte, ar kuras palīdzību es nepazaudēju sajēgu par to, kas notiek. Katru reizi, pienākot pie kāda no darbagaldiem, es varu uzmērīt caurplūdes laiku, pieejamības laiku (uptime),  cikla laiku, gaidīšanas laiku, “work in progress” utt… Pie tam es to varu izdarīt nemanāmi no pārējiem, neradot stresu, bet nākamajā  plānošanas reizē piedāvāt atrisināt lietas, kas ir uz kritiskā ceļa…

Mana pieredze ir, ka lozungi  nestrādā. Domāju, ka arī Lean bums pēc gadiem 2-3 noplauks, tāpat kā savulaik izbeidzās ISO9000, Total Quality Management u.c. laimes solītāji.  Strādā piezemētas lietas, kas katru reizi pienes mazliet naudiņas, ja es tām pieskaros… Tas pārliecina.