Ar ko atšķiras glezna no IT programmas?

Posted

Vairumam IT projektu, kurus es esmu vadījis vai uzraudzījis, sākumā ir vajadzējis paskaidrot vienkāršu lietu par informācijas sistēmām – proti “tās ir jāievieš!”

Lai parādītu kur slēpjas atšķirība es parasti programmatūru salīdzinu ar gleznu: Brīdī, kad glezna ir gatava, mēs to piekarinām pie sienas un projekts ir pabeigts. Brīdī, kad gatava ir programmatūra, sākās darbs – cilvēku apmācīšana, esošo procesu salaušana, darba problēmu novēršana utt. Darba apjoms ieviešanai pilnīgi normāli var būt 40% no kopējām projekta izmaksām. Cik bieži tas ir paredzēts pasūtītāja budžetā papildus pasūtītajai naudai sistēmas izstrādei?

Klientiem, kuriem es uzraugu IT projektus, ieviešanas trūkums ir tipiskais risks ar kuru es sāku cīnīties gandrīz projekta uzsākšanas brīdī – kurš ieviesīs, kā ieviesīs, cik tam ir naudas, cik laika, vai tiks mainīts esošais process utt. Savukārt saviem projektiem esmu ieviesis dokumentu kategoriju, kas saucas “ieviešanas plāns”. Reizēm pasūtītājs samulst par manu velmi kaut ko ieviest pirms projekta piegādes, bet projekta sekmīgai novešanai līdz galam tas ir kritiski. Ieviešanas plānā ir jēga pateikt vienkāršas lietas – kad ieviesīs, kā ieviesīs, kādi resursi būs pieejami no visām pusēm, ko darīs, ja kaut kas nesanāks. Tas palīdz.