Biznesa procesu vadības vieta uzņēmuma vadības sistēmā

Posted

Daudzās, īpaši vidējās un lielās, organizācijās jau vienkopus eksistē stratēģiskais menedžments, programmas, risku vadība, kvalitātes vadība, kā arī citas specifiskas vadības sistēmas, rīki un paņēmieni. Tāpēc, rodas loģisks jautājums, kāda ir biznesa procesu vadības vieta organizācijas vadības sistēmā

Pirmkārt, tai ir jābūt organiski integrētai kopējā vadības sistēmā. Patiesībā, tas attiecas uz jebkuru vadības rīku un paņēmienu. Piemēram, ja jūs esat nodefinējuši stratēģiskos mērķus, kurus jūsu organizācijai ir jāsasniedz piecu gadu laikā, un esat izstrādājuši taktiku stratēģisko mērķu īstenošanai (kas katru gadu ir jāsasniedz, lai piepildītu stratēģiskos mērķus), tad pirmā gada mērķi ir jākaskadē uz uzdevumiem (vai projektiem) un procesu darbības rādītājiem.

Es zinu organizācijas, kas stratēģisko plānošanu un risku vadību veic reizi gadā kā tādu… īpašu rituālu. Taču, tiklīdz stratēģiskās plānošanas un risku izvērtēšanas sesijas ir noslēgušās, ikdienas darbības turpinās ierastā kārtībā. Uz stratēģiju un riska vadību atkal atskatās tikai pēc gada, lai secinātu, kas ir “sanācis.” Tas pats bieži notiek arī ar kvalitātes vadības sistēmām. Procedūras atjauno nevis tāpēc, lai nokomunicētu “turpmāk strādāsim šādi,” bet, lai fiksētu, kā strādājam (uzraudzības audita vajadzībām). Šādā gadījumā liekās vadības sistēmas, rīki un paņēmieni tikai lieki patērē jūsu laiku, tāpēc ir ļoti nepieciešams izvērtēt, vai tiešām vēlaties izmantot šos vadības rīkus?

Ok, pieņemam, ka sistēma ir integrēta. Biznesa procesu menedžments tiek izmantots, lai nodrošinātu kontrolējamu procesu gaitu un nepieciešamos rezultātus, tekošā gada mērķu izpildei. Kā biznesa procesu vadībai sadzīvot ar kvalitātes vadības, vides saderības, darba drošības, informācijas drošības, HACCAP vai jebkuru citu vadības sistēmu? Šīm sistēmām ir jābūt integrētām. Ja viena darba procesa ietvaros ir jānodrošina gan kvalitāte, gan darba, gan informācijas drošība, šim vienam procesam neraksta trīs procedūras. Ir viena procedūra, kurā ir iekļautas nodrošināšanas un kontroles aktivitātes visām trim jomām. Ja esat pazīstami ar integrētās vadības sistēmas ideju, tad biznesa procesu vadība ir tas krustpunkts, kur saskaras visas vadības sistēmas.