E-veseliba Latvijā – kārtējais etaps

Posted

2008.gadā lielais vilciens, ko sauc par e-veselību ir kaut kā pavirzījies.

Es teiktu, ka ir sasniegts sava veida neformālais milestone (robežstabs) no ieviešanas procesa viedokļa.
Proti, ir definētas visas pirmā posma koncepcijas un specifikācijas. Kopumā viss liekas sabalansēti un prātīgi, tomēr nu par daudz tās “investīcijas” daļas un par maz “jēgas”…var aiziet bojā viss, ja nebūs labuma dakteriem.

Par šo 2008.gada pavasara milesone: E-veselība Latvijā no lielā ieviešanas plāna paņēma pāris virzienus un pa 0,5M latu sataisīja specifikācijas par to, ko tas īsti nozīmēs. Šie 7 virzieni ir:
1) Standartu ietvara izvēle un pamatojums;
2) Katastrofu Medicīnas centra IS;
3) Pacienta mūža veselības ieraksts, ko te sauc par EVK;
4) Vilciens datu apmainīšanai starp visiem, jeb integrācijas platforma;
5) Bilžu sistēma, jeb RIS;
6) e-recepte
7) Medicīnisko datu apmaiņas tīkls

Runā, ka doci būs pieejami publiski, tad ielikšu linkus. Ja kādu interesē standartu izvēles pamatojums – pieliktu klāt šim blogam, ja būt iespēja attachmentus saglabāt.

Pēc būtības tie visi, izņemot KMC un e-receptes, ir infrastruktūras projekti, kas ir neizbēgami, bet kur ir visas iespējas salaist visu dēlī… jo nav pret ko validēt rezultātu. Tas ir mēs strādājam „uz aklo”. Neviens īsti nezin vai šādi ir vislabāk, vai struktūrām ir jēga, vai ārstiem tas palīdzēs, vai kādam to vajadzēs utt.
Neskatoties uz visu šķiet, ka šāda secība ir vienīgā racionāli realizējamā, jo citi modeļi noved pie kolektīvas atkritumu kastes… kad katrs dara pa savam, dati atšķiras, semantika vēl vairāk, kopā nekas nestrādā. Risinājums – pilotēt ar kaut ko mazu, liekas ir sakarīga. Redzēs vai tā tiks realizēta.

Par KMC: KMC manuprāt nav īsti e-veselība tiešā veidā. Es to uztveru kā vienas iestādes informatizāciju. Protams mainot tās procesus, IT atbalstu utt., lai iekšējie procesi būtu labāki un efektīvāki un drošāki. Pušu izaicinājums ir panākt, lai darbi, kas tiks darīti šī projekta ietvaros , no paša sākuma sasietos ar e-veselības infrastruktūru…Proti – KMC daudzmiljonu IT projekts varētu tikt uzskatīts par sava veida PILOTU Latvijas e-veselības programmai. Problēma – katrai savi konsultanti, sava pieeja, nekāda koordinācija…

Par e-receptēm: E-receptes varētu būt paraugpakalpojums e-veselībai. Ja realizēsies, tad domājams, ka pēkšņi būs iespējams pasargāt pensionārus no 2x un 3x devu izrakstīšanas; ātras un precīzas receptes nogādei aptiekā utt. Problēma – saimniecība ir sadrumstalota –daudz ārstu, daudz aptieku…kolīdz kāds no tiem nepiedalās, viss process tajā posmā nestrādā…Ja nu nestrādājošo posmu skaits ir 100%?