Galvu cilpā ar Programmatūras prasību specifikāciju

Posted

Šis raksts ir domāts tiem, kas plāno, izstrādā vai ievieš informācijas sistēmas un ir šo sistēmu pasūtītāji.

Tikko atnācu viena projekta valdes sanāksmes – es tur aizstāvu pasūtītāja intereses un skatos, lai projekts tiešām būtu tas, kam tas ir paredzēts.

Tātad: Pasūtītājs satraukts, jo viņam divu nedēļu laikā jāizskata 200 lapas ar nesaprotamu tekstu, kas saucas PPS (programmatūras prasību specifikācija), par lietām, ko viņš tikai aptuveni apjauš – jaunas, viņam vien paredzētas sistēmas izstrādi un ieviešanu. Ja viņš to neparakstīs, izstrādātājs nevar sākt neko izstrādāt, jo PPS un vēlāk PPA pasaka precīzi to, ko vajadzēs un ko nevajadzēs darīt. Loģiski, vai ne?

Parasti es Pasūtītāju brīdinu, ka neatkarīgi no tā, ko viņš paraksta, tā ir apņemšanās par lietām, kas nevar tikt izpildītas precīzi. Neizbēgami kādā vietā būs pretrunīgas lietas, vai nebūs apskatīts kāds izņēmums, vai vienkārši to nav iespējams realizēt. Vienīgi pēc PPS parakstīšanas, izmaiņas kļūst par Pasūtītāja problēmu – neatkarīgi no tā, kas atrodas pēc tam. Katra lieta ir “izmaiņu pieprasījums”, un izmaiņu pieprasījums ir papildus nauda…Liekas, ka zinu projektus, kas ar izmaiņu pieprasījumiem izvilka 2x vai pat 3x lielāku naudu no projekta nekā sākumā bija iebudžetēts. Tātad PPS vai citreiz PPA ir dokumenti, kurus parakstot IT sistēmas saņēmējs savā veidā ieliek savu galvu cilpā, kas savelkas, kolīdz sākas šīs sistēmas piegādāšana. Tas ir salīdzinoši ērti izstrādātājam, bet IT sistēmas saņēmējam dzīve var kļūt par pārbaudījumu.

Rekomendācija maniem klientiem – izvairaties, velciet laiku, slimojiet… tiekiet vaļā no parakstīšanas “statiskajiem”  dokumentiem. Tas nestrādās!  Mēģiniet parakstīt  tās lietas, kas runā par principiem – arhitektūra, koncepcija, biznesa procesi utt. Vai tās, kas ir precīzi pārbaudāmas  -protitips, dizaina skices, iterācija utt. Dzīve kļūs mierīgāka. Vēl par so tēmu – Ko likt PPS vietā