Kurp dodamies…

Posted

Šodien dzirdēju tēzi par e-veselību “palaidīsim sistēmu 1-2 slimnīcās un visi pārējie zinās kam līdzināties”. Nedrīkst!!!! Šis laikam ir viens no galvenajiem riskiem, ko vajadzēja izravēt no ieviešanas plāna, bet kas tagad par šausmām tomēr iet uz priekšu.

E-veselība nekādā gadījumā nedrīkst kļūt par “tehnoloģiju paraugdemonstrējumu” un nedrīkst kļūt par elitāru notikumu kādiem izredzētajiem. Abos gadījumos projekts izgāzīsies, ja ar izgāšanos ir domāts fakts, ka sistēmas ieviešana neatvieglo,vai pat apgrūtina kopējo aprūpes budžetu.

Maza atkāpe. Nešaubos, ka ir iespējams uztaisīt jebkuru sistēmu, kam ir pieejama specifikācija. Nešaubos, ka šo sistēmu var pat palaist dzīvē. Bet manās acīs veselības aprūpes industrija pamazām krīt atvarā, ko sauc par finansu krīzi. Projekts e-veselība, iespējams, tika atbalstīts ar misijas uzstādījumu izvairīties no vispārēja sistēmas sabrukuma pieaugošā finansu izdevumu dēļ. Un ŠAJĀ jomā, projekts iet uz izgāšanos.

Klausos par E-veselības veiksmes faktoriem, par ieinteresētajām pusēm…un neticu tam, kas tiek teikts. Interesei ir dažādi līmeņi. Šajā projektā es sagaidu, ka tas nozīmē “es to izmantošu, jo bez tā es neko nevaru izdarīt”…tomēr no koncepcijām izskatās, ka interese nozīmē “ahaa.. hmm. Interesanti”. Vai jūti atšķirību?

Klausos tālāk par hipotētiskajiem biznesa procesiem aprūpē. EVK būs kaut kur ārpusē, un iestādes to varētu izmantot. Neizmantos! Varbūtiski ieguvumi, kaut kādas integrācijas vārdā..bez garantijas datu ticamībai, bez garantijas datu pilnīgumam.. tomēr ar milzu investīcijām iestādes budžetā, apmācībā, esošo procesu pārveidošanā. Nestādos priekšā vidusmēra slimnīcu, kas mainīs savus procesus, lai viss notiktu.

Ko vajadzētu darīt:

  • VISĀM (pilnīgi visam!!!!) iestādēm ir ieejamas ārstniecības sistēmas, kas pašas sarunājas ar EVK (sistēmu sertificēšana, ražotāju izdresēšana utt.)
  • Centrā ir pieejama kāda īpaša, “elitāra” INFORMĀCIJA, kas ir pieejama tikai ārstiem (piemēram, MapOfMedicine, varbūt BI) un kas palīdz izdarīt kaut ko tādu, ko līdz šim nebija iespējams izdarīt sēžot vienā vietā (burkāns:)
  • Protams arī MK noteikumi, kas saliek pa plauktiem to kas, kam, ko, kāpēc dos un kas notiks, ja tas nenotiks (pātaga :) ).
  • Protams – kontrole, ka VM dotie līdzekļi IT izmantošanai un datu ievadei tam arī tiek izmantoti – garantēt, ka visām praksēm ir tīkls, zināšanas un datortehnika. (projekts pats par sevi).