Mazliet par openEHR

Posted

Ir vēl viens standarts veselības aprūpes informācijas apmaiņai, kuru es ļoti gribu pieminēt, tāpēc, ka iespējams tas varētu būt mums visvairāk noderīgs.

Vārds “mazliet” ir tāpēc, ka detaļās man nav sanācis iziet cauri paša standarta specifikācijai, bet tikai aprakstam par to kas tas ir, kā arī pārrunāt ar dažādiem cilvēkiem industrijā. Nav vairs daudz laika ar šo darboties, bet tā ir cita tēma. Arī mani skar lielā politika tās visai apšaubāmajā formā.

Standartu sākotnēji sāka veidot Eiropā (~1992g), kā iniciatīvu par „labās prakses veselības ierakstu”, jeb GEHR, bet vienā brīdī iniciatīva pārcēlās uz Austrāliju. Tagad standartu attīsta tur un atsevišķās Eiropas institūcijās. Standarts pirmais ieviesa arhitipa koncepciju, un izmanto divu līmeņu modelēšanu EHR struktūrai. Pirmajā līmenī, kā citur, tiek uzzīmēts vispārējais references modelis medicīnas industrijas datiem kopumā. Otrajā līmenī šajā references modelī tiek izzīmēti ierobežoti, un noteikti datu un to attiecību komplekti, kam ir konkrēta jēga un ko nosauc par arhitipiem.

Vairāk var lasīt www.openEHR.org. Te arī lejupielādēt atbilstošās specifikācijas un saistītos dokumentus.