par EN 13606

Posted

Standartu veido Eiropas savienības tehniskā komiteja (Technical Commitee) CEN/TC 215 ar mērķi šo standartu kaut kad apstiprināt kā starptautisko ISO(?) standartu.

Standarts primāri tiek veltīts informācijas apmaiņas nodrošināšanai medicīnas nozarē. Standarts sastāv no 5 daļām, kur:

  • EN 13606:1 ir EHR (t.i. EVK) uzbūves „references modelis”, kas nosaka kāda informācija un kādā formātā piedalās medicīniskās informācijas apritē.
  • EN 13606:2 ir arhitipu definīciju un apmaiņas specifikācija.
  • EN 13606:3 sastāv no divām daļām: pirmā daļa ir standarta pirmajā daļā (references modelī) izmantoto klasifikatoru vērtības, bet otrajā atbilstību tabulas ar HL7 un openEHR standartu specifikācijām.
  • EN 13606:4 satur drošības prasības.
  • EN 13606:5 ir ziņojumu apmaiņas modeļi.

Standarts ir pilnībā būvēts uz iepriekšējo prims-standartu ENV 13606, bet tiek teikts, ka ir stipri ietekmējies no citiem lielajiem medicīniskajiem datu apmaiņas standartiem – HL7 un openEHR. Standarts strukturēti apraksta jebkādu klīniskās aprūpes notikumu piemērojot jēdzienu hierarhiju, lai vienā dokumentā varētu aprakstīt praktiski jebkurus notikumus, jebkurā veidā (hierarhija ir Folderi, tad, Kompozīcijas ->Sekcijas ->Ievades (Entries) ->Klāsteri ->Elementi -> Datu vērtības).

Standarts ir pārņēmis openEHR koncepciju par informācijas arhitipiem. Jēdzieniski tas nozīmē, ka references modelis, kas tiek aprakstīts pirmajā daļā, ir vispārīgs un nekonkrēts „lidmašīnas līmeņa” redzējums uz jēdzieniem medicīnas jomā. Balstoties uz šo modeli tiek veidotas konkrētas specifikas konkrētu medicīnisko jēdzienu aprakstīšanai, ko nosauc par arhitipiem. Arhitipi tiek izmantoti, lai medicīniskās iestādes varētu apmainīties ar informāciju tā, lai saņemot elektronisko sūtījumu uzreiz būtu skaidrs kas ar to ir domāts, par kādu informāciju iet runa un kādā kontekstā šī informācija tiek piegādāta. Šis standarts, tāpat kā visi izmanto XML dokumentu struktūru dokumentu aprakstīšanai un pārsūtīšanai.

Plusi/mīnusi: Man patīk, ka šis ir Eiropas standarts, līdz ar to iespējams, ka šī standarta lietošana būtu vairāk atbalstīta no ES funkcionāriem. Vēl patika, ka standarts, salīdzinot ar pārējiem ir mazs, kompakts un viegli aptverams. Ļoti spēcīga ir doma par arhitipu izmantošanu informācijas semantikas precizēšanai…optimālā gadījumā tas var nozīmēt, ka divas pilnīgi svešas ārstniecības iestādes varētu nosūtīt viena otrai elektronisku dokumentu un otra saprast (varētu attēlot cilvēkam un sistēmām saprotamā formātā), ko pirmā ir domājusi bez papildus komunikācijas vai līgumiem vai specifikācijām pirms tam(!).

Nepatīk, ka standarts ir jauns. Nav pietiekami daudz ieviešanu (man liekas, ka Skandināvija ir līderi). Nepatīk, ka standarts ir jāpērk. Standarta nepieejamība var būt šķērslis, lai iesaistītu pēc iespējas vairāk valsts un komerciālos spēlētājus (aptiekas, apdrošinātājus, sociālās aprūpes iestādes utt.)