Par optimizāciju valsts pārvaldē

Posted

Labi. Lai iet par valsts pārvaldi un tās optimizēšanu.

Atšķirība starp uzņēmumu un valsts iestādi ir tāda, ka vienam ir jānopelna nauda, vai arī tas bankrotēs, turpretī otriem nauda ir jāaizstāv – tā vienmēr ir garantēta, ja vien to neatņem. Tāpēc nav jābrīnās, ka neviena Valsts kontrole, Funkciju audita grupa vai kāds cits ārējais spēks, nekad neatradīs “pietiekami” smagus argumentus, lai iestāde piekristu samazināt savus izdevumus, optimizējot tās resursus.

Tieši otrādi – iestādei pēc loģikas ir jāatrod ar vien spēcīgāki argumenti un pierādījumi, kāpēc optimizācija nav iespējama. Paskatāmies, kas notiek, kad valsts draud samaināt iestādes budžetu – darbinieki saliedējas, iestāde mobilizējas un pierāda, ka tas nav iespējams. Ja tomēr nauda tiek atņemta, pirmie cieš iestādes klienti – strādāsim 4 dienas nedēļā; nepieņemsim visus iesniegumus; ielas tīrīsim tikai 1x mēnesī utt. Tas ir obligāti tā jādara, jo citādi atņems vēl vairāk naudas. Bet, ja sasaistīs naudas atņemšanu ar pakalpojuma samazināšanu, tad neņems, jo valsts pamatfunkcijas ir jānodrošina.

Reiz bija smieklīgs gadījums, kad veicām sarunu par optimizāciju ar ļoti progresīvu iestādes departamenta vadītāju. Viņš saprata Lean Six Sigma pieeju, loģiskos rīkus, izmērāmo rezultātu. Mēs parādījām piemērus no valsts iestādēm citās valstīs. Viņš bija gatavs atbalstīt projektu un piedalīties prezentācijā pie vadītāja… bet tad aizrunājāmies līdz tam, ka projektu ir jāsāk ar kādu konkrētu departamentu un viņš secināja, ka tas tā kā iznāktu viņējais….Tālāk par šo sarunu mēs nekad netikām.

Statistiski ir sarēķināts, ka efektīvās, tas ir, vērtību pievienojošās darbības, tai skaitā, valsts pārvaldes iestādēs ir 5% no kopējā darba. Vienā seminārā kursanti uz šo atbildēja, ka viņu gadījumā tas esot 1%. Savukārt līdz pat 60% laika un resursu ir tīrie zudumi (pure vaste). Reālās optimizācijas iespējas valsts pārvaldē ir milzīgas. Tomēr es nespēju iedomāties Latvijā iestādi, kas būtu gatava pateikt – mēs tagad ieviesīsim taupīgu pārvaldi un paši samazināsim savu budžetu par 40%.