Perfekts jautājums

Posted

Kā piešķirt vai atņemt pieejas tiesības konkrētam ārstam piekļūt medicīnas datiem (autors Uldis)!! Ar šo vienu jautājumu var torpedēt e-veselības projektu…

Tiek uzskatīts, primārais avots, lai konstatētu, ka ārsts ir ārsts, ir Ārstu reģistrs. No otras puses Ārstniecības personu reģistra informācija nav precīza un tiek aktualizēta, piemēram, mēneša laikā. Ir gadījumi, kad aktualizācija netiek veikta, tātad persona saglabājas reģistrā pastāvīgi. Tātad ir zinams risks, ka persona, kas vairs nav ārsts, bet piemēram, žurnālists, brīvi turpina piekļūt informācijai par personas slimībām un ārstēšanu, kas ir sensitīva.

Fakts ir, ka e-veselības projekts ir tikai IT, jeb tehnoloģiju projekts. Ja tā, tad tas nevar uzņemties atbildību par procesiem.

Skandāls būs, ja e-veselības DATU savākšana un centralizācija var reāli sākties PIRMS, procesu un kontroles mehānismi ir skaidri definēti un reāli sakārtoti. Salīdzinot, tas būtu kā ieviest e-bankas sistēmu, īsti nezinot kurš varēs skatīties personu transakcijas un vai tie, kas veiks naudas pārskaitīšanu, tiešam ir bankas darbinieki:)

Trūstošais posms ir kāds, kas atbild par procesu kopumā, kas tur stretēģisko redzējumu un nokopj riskus, kas šeit būs neiedomājami smagi