Statistikas nedienas

Posted

Šodienas centrālais jautājums valstī noteikti ir nedienas ar Centrālās statistikas pārvaldes rīkotās tautas skaitīšanas pasākumu elektroniskajā vidē. Pats fakts, ka viens no piedāvātās elektroniskās autorizācijas veidiem ir izrādījies nedrošs protams ir apkaunojošs un jāpiekrīt citu drošības ekspertu izteiktajiem viedokļiem, ka tas var radīt tālejošas sekas attiecībā uz valsts iedzīvotāju uzticības kritumu e-Pārvaldei. Tomēr fakts, kas mani pārsteidza vēl vairāk ir šīs informācijas publicitātes atspoguļojums  medijos un valsts iedzīvotāju publiski izteiktie viedokļi Latvijas populārāko interneta vietņu forumos un komentāru sadaļās.

Pirmkārt šī drošības ievainojamība visos medijos tika pasniegta kā milzīga sensācija, vienlaikus tieši norādot cik elektroniskā skaitīšanās sistēma ir nedroša un kādu kaitējumu tā Jums var nodarīt.. Piekrītu, ka sabiedrība ir tiesīga iegūt informāciju par konstatētajām problēmām un iespējamajiem riskiem, tomēr manuprāt mediju uzdevums bija vienlaikus informēt sabiedrība, ka šī ievainojamība nav uzskatāma par kritisku, mēģināt mīkstināt identificētās problēmas nozīmīgumu, jo tautas skaitīšana tomēr ir valstiski nozīmīgs pasākums, kura norises apgrūtināšana netieši var kaitēt ikvienam no mums. Lai vai kā šis solis tikai vēlreiz norāda uz Latvijas mediju asinskāri un vēlmi visu pasniegt pēc iespējas spilgtāk un ar sensācijas piegaršu. Ok lai nu paliek – pieņemsim, ka viņiem sava nauda jāpelna.

Otrais, kas pārsteidza visvairāk ir cilvēku zemās zināšanas, varētu pat teikt pilnīga nezināšana par elektroniskās autorizācijas mehānismiem un to izmantošanu. Pilnīgu piekrītu, ka cilvēkiem, kas ikdienā nedarbojas IT jomā nav jāzina detalizēti dažādu IT tehnisko risinājumu uzbūve un darbība, TOMĒR, ja cilvēkam šajā jomā ir nepietiekamas zināšanas, tad ir vairāk kā muļķīgi izteikt publiskus apgalvojumus par to, ka rīt publiski būs pieejami interneta banku autorizācijas kodi vai pat kontu numuri un informācija par kontu atlikumiem. Vai tie, kas izsaka šādus viedokļus, arī katru reizi, kad autorizējas savā interneta bankā skaita lūgšanas un domā, vai viņu dati rīt kādām nebūs pieejami? Es visai droši varu teikt, ka nē!

Tomēr šāda informācija šobrīd tiek minēta gandrīz katrā otrajā komentārā vai apgalvojumā. Tas tikai norāda, ka e-pakalpojumu un e-pārvaldes ieviešanai valstij laikam ir jāsāk nevis ar risinājumu radīšanu, bet gan ar iedzīvotāju izglītošanu par e-pārvaldes darbību un tās aizsardzību. Varbūt laiks skolās arī vairāk pievērsties datorapmācībām un ar saistītajām lietām?

Ļoti ceru, ka rīt medijos lasīšu saprātīgus skaidrojošus IT ekspertu rakstus, kuros tiks sniegta konstruktīva informācija par radušos situāciju, un  citu tautas skaitīšanas elektroniskajā versijā izmantoto autorizācijas mehānismu drošumu.